Μαθητες

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

 1. Το σχολείο λειτουργεί 8.10΄ π.μ. – 16.15΄ μ.μ σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα
 2. Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου (5΄πριν χτυπήσει το κουδούνι), να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή και να συντάσσονται με ησυχία και τάξη.
 3. Τα παιδιά του Ολοήμερου σχολείου φροντίζουν έγκαιρα, πριν την προσευχή, να αφήσουν στην αίθουσα σίτισης το φαγητό τους.
 4. Όταν ξεκινά η προσευχή και μέχρι να τελειώσουν οι ανακοινώσεις δεν εισέρχονται οι μαθητές που καθυστερούν, για να τηρηθεί η ησυχία και η τάξη.
 5. Με το πέρας της προσευχής και των ανακοινώσεων η πόρτα της αυλής θα κλειδώνει και όσοι μαθητές έχουν καθυστερήσει θα μπορούν να εισέρχονται στο σχολείο στο πρώτο διάλειμμα. Πριν εισέλθουν στην τάξη θα επισκέπτονται το γραφείο του Δ/ντή. Η πόρτα παραμένει κλειστή καθ? όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου (2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ).
 6. Μπαίνουμε και βγαίνουμε με τάξη στα κτήρια και τις αίθουσες, ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε τις σκάλες χωρίς να τρέχουμε, με προσοχή και χωρίς να εμποδίζουμε τους συμμαθητές μας.
 7. Στα διαλείμματα βγαίνουμε όλοι στην αυλή και δεν μπαίνουμε στα κτήρια και τις αίθουσες.
 8. Όταν χτυπά το κουδούνι στο τέλος του διαλείμματος συγκεντρωνόμαστε χωρίς καθυστέρηση στη γραμμή.
 9. Σε κάθε αλλαγή ώρας (Γαλλικών, Γυμναστικής) πηγαίνουμε στο χώρο που πρέπει με ησυχία και χωρίς να ενοχλούμε το μάθημα των υπολοίπων τάξεων.
 10. Τις ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός μένουμε στα κτήρια μέσα, είτε στην τάξη με το δάσκαλό μας είτε στο διάδρομο με τον εφημερεύοντα δάσκαλο.
 11. Από την αρχή της χρονιάς ορίζεται για κάθε τάξη η μέρα που θα μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο στα διαλείμματα στο συγκεκριμένο χώρο.
 12. Τις ημέρες που η αυλή είναι βρεγμένη δεν παίζουμε ποδόσφαιρο και γενικά προσέχουμε το παιχνίδι μας.
 13. Διατηρούμε όλους τους χώρους του σχολείου καθαρούς και δεν κάνουμε καταστροφές.
 14. Όταν βρίσκουμε κάτι το πηγαίνουμε αμέσως στο δάσκαλό μας ή στο γραφείο του Δ/ντή.
 15. Κρατάμε τη σειρά μας στο κυλικείο.
 16. Δε βγαίνουμε ποτέ από το σχολείο κατά διάρκεια των μαθημάτων χωρίς την άδεια του Δ/ντή. Για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να πηδούν οι μαθητές τα κάγκελα του αυλόγυρου.
 17. Οι μεγαλύτεροι μαθητές βοηθούν και προστατεύουν τους μικρότερους μαθητές.
 18. Δε χτυπάμε και δε θίγουμε άλλα παιδιά. Λύνουμε τις διαφορές μας με συζήτηση. Απευθυνόμαστε σε κάποιο μεγάλο όταν δεν μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά μόνοι μας.
 19. Ακούμε τις υποδείξεις όλων των μεγάλων.
 20. Στην τάξη όταν θέλουμε να μιλήσουμε, περιμένουμε να τελειώσει όποιος μιλάει και τότε σηκώνουμε το χέρι μας ώσπου να μας δώσει ο δάσκαλος ή η δασκάλα το λόγο.
 21. Παρακολουθούμε τα μαθήματά  με σοβαρότητα και επιμέλεια και να φροντίζουμε για τη διατήρηση της ησυχίας και της ηρεμίας στην τάξη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το παιδαγωγικό και ποιοτικό κλίμα.
 22. Ετοιμάζουμε τη δουλειά που έχουμε για το σπίτι και φέρνουμε όλα τα απαραίτητα μαζί μας ανάλογα με το πρόγραμμα της ημέρας.
 23. Δεν επιτρέπεται η κατοχή και η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο (Γ2/132328/7-12-2006 απόφαση ΥΠΕΠΘ). Η χρήση των κινητών από τους μαθητές μέσα στο χώρο του σχολείου είναι ανεξέλεγκτη και προκαλεί απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο. Αν για κάποιο λόγο και μετά από συνεννόηση γονέα και Δ/ντή επιτραπεί η κατοχή κινητού για μαθητή στο σχολείο, θα πρέπει αυτό να παραμένει κλειστό στην τσάντα του μαθητή ή να παραδίνεται στο Δ/ντή πριν την έναρξη των μαθημάτων και να το παραλαμβάνει ο μαθητής στο τέλος της ημέρας.
 24. Απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο τρίτων προσώπων (και των γονέων) χωρίς την άδεια του Δ/ντή. Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους δασκάλους των τάξεων και μετά από άδεια του Διευθυντή του σχολείου (2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ).
 25. Η ενημέρωση των γονέων θα γίνεται τις καθορισμένες από τους εκπαιδευτικούς ώρες ή κατόπιν ραντεβού.
 26. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το σχολείο για τις όποιες αλλαγές σχετικά με τη διεύθυνση κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
 27. Οι μαθητές έχουν υποχρέωση να σέβονται τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή. Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά με τη μάθηση και την αγωγή για τη ζωή, τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην κοινωνία και μεριμνά για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Η σχολική ζωή είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά οι κοινωνικές σχέσεις και η αντίληψη για τη ζωή που παρέχει το ίδιο το σχολείο. Το σχολείο οφείλει να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές με βάση το δημοκρατικό διάλογο και τους κανόνες του. Η τήρηση των κανόνων του παραπάνω σχολικού κανονισμού προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη μεθοδική και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου του σχολείου. Αποβλέπει μάλιστα στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού κλίματος, το οποίο να εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με υπευθυνότητα και συνέπεια.
 28. Η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι πάντα στη διάθεση των μαθητών και των γονέων  προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν.

 

Η Διεύθυνση
και
ο Σύλλογος Διδασκόντων